Om oppdrettet

Mål
Mitt mål med oppdrettet er å ta vare på og forbedre rasens egenskaper som apportør. Jeg er aller mest opptatt av rasens bruksegenskaper, og i det ligger et funksjonelt eksteriør; jeg ønsker hunder med stor utholdenhet som beveger seg uanstrengt og som lett tar seg frem i alt terreng. Mentalitet og helse er hovedprioritet, og jeg har stor tro på å holde innavlsgraden lav og gjøre det man kan for å bidra til et så stort genetisk mangfold som mulig.

Det er veldig viktig for meg å velge godt fungerende avlsdyr som ikke er problematiske på noen måte i hverdagen. Jeg kommer bare til å gjøre kombinasjoner der jeg selv skal beholde en valp, og kombinasjoner jeg tror vil gavne rasen i det lange løp. Jeg har i tillegg stor tro på at man kommer lengst med å være åpen og ærlig. Jo mer man vet, jo lettere er det å unngå kombinasjoner der man dobler på problemer.

Valpens første uker
Jeg ønsker å gi valpene den beste starten de kan få i livet. De vil bli fulgt tett i de ukene de er hos meg, og de vokser opp inne i huset sammen med meg, de andre hundene og husets tre katter. De første ukene skal tispa og valpene ha ro og vil kun bli håndtert av meg og de aller nærmeste som kjenner tispa godt, men fra tre ukers alder vil de gradvis bli introdusert for mennesker i alle aldre. De vil få oppleve forskjellige miljøer med ulike underlag, lyder og lukter. Tispa vil selv få bestemme hvor mye hun vil være sammen med valpene gjennom hele perioden.

Valpene vil jevnlig bli tatt med på kjøreturer i bil slik at de blir vant til det. De vil bli vant til alle vanlige lyder som støvsuger og TV. Valpene vil få sin første tur til veterinær for helsesjekk. De vil selvfølgelig bli håndtert daglig og få klørne klippet jevnlig. Hvis været tillater det, vil de være mye ute, og de vil få sine første turer i skogen her. De vil være i gang med å lære seg innkalling ved hjelp av fløytesignal. Fra ca. 3 ukers alder vil valpene tilleggsfôres med valpefôret til Vom og Hundemat (rått kjøtt)., og ev. litt tørrfôr.

Når du henter valpen din, skal den være godt rustet til å møte verden på egenhånd. Hele perioden blir godt dokumentert med jevnlige oppdateringer på Facebook-siden Nifty Dude Flatcoats. Her vil det legges ut bilder og videosnutter, og jeg kommer også til å skrive litt om valpenes utvikling og hva de får oppleve.

Valpekjøpere og valpetreff 
Alle som ønsker å kjøpe en valp, må komme på besøk først. På den måten får jeg møte potensielle valpekjøpere før jeg bestemmer meg for hvem som skal få kjøpe valp herfra, samtidig som du som valpekjøper får mulighet til å finne ut om du ønsker å kjøpe valp av meg. Du får også møte tispa og de andre hundene mine. Det er viktig at du liker tispa, ettersom hun preger valpene med sin væremåte. Når valpene er tre uker gamle åpner jeg for besøk.

Jeg ønsker valpekjøpere som vil ha kontakt også etter at man har kjøpt valpen. Både for at jeg skal kunne gi god oppfølging ved behov, men også fordi jeg ønsker god oversikt over gemytt, helse og egenskaper. Dette er viktig for videre avlsarbeid. Jeg har en Facebook-gruppe der valpekjøpere kan legge ut bilder og info, og vi avtaler turer eller treff.

For de som er interessert i jakttrening, enten for moro skyld eller til jakt/prøver, vil jeg sette opp jevnlige treninger i helgene. Jeg bistår selvfølgelig med råd og veiledning resten av hundens liv.

Hunden skal HD- og AD-røntges etter at den er ett år gammel og innen den er to. Ved ev. omplassering skal jeg ha forkjøpsrett. Valpene må forsikres.

Kurs
Jeg ønsker at alle valpekjøpere starter på valpekurs så tidlig som mulig dersom man ikke selv har lang erfaring og allerede er i et miljø der man får sosialisert og miljøtrent valpen. Alle valpekjøpere får gratis valpekurs hos meg på Romerike Hundeskole, men det er helt valgfritt hvor man velger å gå på kurs. Det er selvfølgelig en forutsetning at man velger et kurs der det brukes belønningsbaserte metoder, noe de aller fleste profesjonelle aktører eller hundeklubber gjør i dag.

Levering
Valpene er leveringsklare når de er 8 uker gamle. Når du henter valpen, får du med følgende:

  • Registreringsbevis fra NKK
  • Standard kjøpekontrakt fra NKK med eget tillegg om HD- og AD-røntging og forkjøpsrett ved ev. omplassering
  • Helseattest fra veterinær
  • 1 kg Vom puppy
  • Fløyte og dummy
  • Valpepakke fra Agria 
  • Valpekurs og tilgang til kursmateriellet til Romerike Hundeskole (teori om hunden, relasjon, kommunikasjon, læringsteori, den første tiden, beskrivelse av de viktigste øvelsene vi trenger å lære hunden, samt tips om miljøtrening, sosialisering, håndtering, alene-hjemme-trening, renslighetstrening m.m.)

I tillegg vil valpen være ID-merket med mikrochip og den vil ha fått anbefalt antall ormekurer.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Her kan du legge igjen en melding. Hvis du ikke er logget på med en profil, kan du velge «navn/nettadresse» eller «anonym» i nedtrekksfeltet.